WikiLeaks започна да публикува тайните на Google и Ерик Шмид

в Свят


Loading...

Преди няколко седмици Джулиан Асандж, основателят на „Уикилийкс“, организацията, публикуваща на сайта си нещата, които силните на деня не искат да знаете, обяви, че започва да публикува материали, свързани с Google. Асандж удържа на думата си и това вече започна да се случва.

Джулиан Асандж никога не е криел неприязънта си към интернет гиганта, заявявайки, че „Google не е това, което изглежда“. Преди няколко години той се среща с Ерик Шмид, председател на борда на директорите на компанията и други нейни представители. Интервюто, което провежда със Шмид е една от причините за възгледите на Асандж и повод да напише специална книга за Google.

Вероятно знаете, че Google/Alphabet е днес това, което е, благодарение именно на Шмид. През вече далечната 2001г. двама млади предприемачи и гениални студенти – Сергей Брин и Лари Пейдж – са разработили алгоритъм за търсене, който „бие“ всичко познато тогава на пазара: PageRank. Алгоритъмът зад търсачката на двамата младежи задминава всеки друг. Бидейки обаче неопитни в бизнес отношение, на тях им трябва човек, който да им помогне да развият идеята си и разбира се да монетизират усилията си. На сцената се появява Ерик Шмид, предприемач, програмист и човек с достатъчно опит в IT сферата, работил в компании, като Novel, Xerox PARC и Sun. Той е точно това, от което Брин и Пейдж се нуждаят. Останалото, както казват е история.

В част от изтеклите имейли, откраднати от личния архив на Джон Подеста, ръководител на кампанията на кандидата за президент на Демократическата партия Хилъри Клинтън, става ясно, че Шмид е търсил начин да се помогне на семейство Клинтън в битката им за Белия дом. Той е организирал пътуване със самолета на Google до Африка за приближени на Хилари Клинтън и кампанията ѝ. BusinessInsider смята, че информацията може да се свърже с пътуването на Бил Клинтън от май миналата година до Танзания, Кения, Либерия и Мароко. По-важната част от изтеклите имейли е информацията, че Шмид е желаел да бъде външен съветник на кампанията на Хилари Клинтън, като е изготвил стратегия, която да донесе успех на кандидатът за президент от демократите. Особено смущаващо звучи план, който включва създаването и използването на база данни (заедно с предлаганата от американски компании база данни на гласоподавателите) избирателите и използване на всяка информация, която може да достигнат за тях.

В един от имейлите на Подеста се чете:

„Ключ към всичко е създаването на един запис за гласоподавател, в който е събрано всичко, което се знае за него. През 2016-та (писмото е от 2014г. – б.а.), смартфоните ще бъдат използвани за идентифициране, срещи с и обновяване на профилите на гласуващите. Един динамичен доброволец може да говори с гласоподавателя и посредством имейл или по друг дигитален път да му доставя видео и отговори на въпроси, които го интересуват“, се чете в писмото. Ключова единица за Шмид тук е облака, като вече съществуващите бази данни на американските гласоподаватели е било нужно да бъдат качени в него. Вероятно, за да може да се използват мощните облачни приложения на Google за профилиране и следене на потребителите, които Google използват за нуждите на таргетираната онлайн реклама в набора от услуги, които предлагат. / От Методи Дамянов в kaldata.com


Съзнание под контрол: Google – тайното оръжие на Хилари


Все още има опция да спрете следенето от Гошо – вижте как


5 търсачки по-добри от Google


loading...

Последни от Свят

Отиди Горе