Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

Велизар Енчев: Продължаваме битката срещу мафиотизирания елит

в България


О Б Р Ъ Щ Е Н И Е
към избирателите на Движение за радикална промяна „Българската пролет“

Скъпи приятели,
Вече са известни окончателните резултати от изборите за президент в Република България. Нашата кандидат-президентска двойка е подкрепена от 18 220 граждани или от 0.48% от участвалите в изборите.

Горещо благодаря на гласувалите за нас. Високо ценя техния избор, който ни дава надежда, че хората с ценности и идеали, различаващи истината от лъжата, са все повече. Тази подкрепа ни дава сили да продължим битката срещу мафиотизирания елит.

Трябва да признаем, че изборният резултат за „Българската пролет“ е крайно незадоволителен и е основание за лавина от критични изводи към цялостната ни работа. Като председател на „Българската пролет“ поемам цялата отговорност за лошите резултати на тези избори.

В същото време не можем да отмина тъжния факт, че много избиратели си затвориха очите за предателството на лидерите на Патриотичния фронт. На 5 октомври 2014 г. те влязоха в Народното събрание с една програма и едни обещания пред избирателите, а като депутати направиха точно обратното – коалираха се с партиите на олигархията, не се противопоставиха на антисоциалните бюджети и 16-милиардния дълг, дори подкрепиха убийствената здравна реформа, разделяща гражданите на първа и втора категория болни, на богати и бедни пациенти.

Лидерите на ПФ не протестираха и срещу правителственото Постановление №208 от 12 август 2016 г., предвиждащо трайно заселване на бежанци у нас. Те отказаха да подкрепят моя проектозакон, забраняващ провеждане на избори в държави в извънредно положение, като така позволиха гласуването на президентските избори в Турция. И най-възмутителното – председателят на НФСБ заяви, че турското робство било за предпочитане пред освобождението ни от руската императорска армия.

Отказът на избирателите да накажат политиците – както за подлата подмяна на предизборните обещания, така и за безпринципното им коалиране, е тревожен симптом за занижените морални критерии в нашето общество.

Още по-тревожно е насочването на протестния вот към Веселин Марешки – знаково лице на родната олигархия, с верига от безчет аптеки и бензиностанции, развиващ бизнес за стотици милиони, при това с протекцията на всички правителства. Не е възможно да имаш годишна печалба от 50 милиона лева на пазара на най-регулираните стоки – бензина и лекарствата, ако не си галеник на властта. Парадоксът е, че той получи гласове именно от социално слабите, които са най-потърпевши от криминалния преход. Това е още един феномен, който може да се обясни не само със слабата информираност на избирателите, но и с т.нар. Стокхолмски синдром – ситуация, при която жертвата обиква своя мъчител. Марешки се оказа човекът, който най-бързо измами своите гласоподаватели. Минути след обявяването на изборните резултати, той заяви, че ще подкрепи на втория тур Цецка Цачева, срещу която всъщност гласуваха неговите избиратели.

Призовавам нашите симпатизанти да гласуват по съвест на 13 ноември. Лично аз не мога да дам гласа си за кандидата на ГЕРБ – символ на антисоциалната вътрешна и антинационалната външна политика, направили ни най-бедните и най-болните в Европейския съюз. Не мога да гласувам и за кандидата на БСП, който се гордее, че е натовски генерал, забравил, че именно НАТО разоръжи Българската армия, а сега ни предлага свои стари самолети за милиарди.

Нашата генерална цел е непроменена – независима и социална държава, в която патриотизмът и социалната солидарност са закон, здравеопазването и образованието са безплатни, бизнесът не дирижира политиката, Темида е със затворени очи, престъпниците с бели якички са в затвора, а не в правителството и в парламента.

Велизар Енчев

loading...

Последни от България

Отиди Горе