Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

Турция проведе преговори за влизане в ШОС

в Свят


Анкара обсъди въпроса за влизане в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) с президентите на Русия и Казахстан Владимир Путин и Нурсултан Назарбаев, съобщи „Взгляд“ в неделя (20 ноември).

Влизането в Европейския съюз не е единствения вариант, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Взгляд“.

„Brexit може да се разпространи, чуват се такива гласове във Франция, Италия. В тези условия Турция трябва да се чувства спокойна. Не бива да се казва, че ЕС е единственият вариант. Защо Турция да не стане член на ШОС? Говорих за това с Путин и Назарбаев. Участието ни в ШОС ще ни осигури голяма свобода на действие“, заяви Ердоган след визитата си в Узбекистан, предаде РИА „Новости“ като се позова на вестник Sabah.

Турският лидер отбеляза още, че процесът на нормализация на отношенията с Русия върви успешно. „Отношенията с Русия в момента не са лоши. Всичко не може да се получи веднага. На 5-6 декември нашият премиер ще направи визита в Русия, а в началото на 2017 г. ще се състои руско-турски Съвет за сътрудничество на високо ниво. Визитите на високо ниво продължават“, добави Ердоган.Припомняме, че в края на октомври премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви за наличие на алтернативи на влизането в Европейския съюз.През септември беше проведено социологическо изследване, от което стана ясно, че 64% от турските граждани не вярват, че страната им ще стане член на ЕС. В резултат на това Турция вижда алтернатива в ШОС и БРИКС.

Споразумение за асоциация между Турция и ЕС е подписано през 1963 г. Анкара подава заявка за членство  през 1987 г. Преговорите за влизане започват през 2005 г. От тогава страната е съгласувала 16 от 35 технически пункта, които трябва да изпълни, за да достигне необходимите стандарти за членство.

Изданието припомня още, че лидерите на страните-членки на ЕС и вече бившият премиер Ахмет Давитоглу сключиха споразумение на 18 март за връщане на нелегалните емигранти, пребивавали в Турция и Гърция, в замяна на безвизов режим за турските граждани, 3 млрд. евро помощ и прием на сирийските бежанци в ЕС от Турция. / Руски дневник

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе