Тръмп връчи на Меркел сметка за 375 милиарда долара за услугите на НАТО

в България/Свят

Тръмп иска от Меркел 375 милиарда долара за „услугите“ на НАТО. С колко ще ни преджоби Меркел лично нас?>>>>> Защото тя не е свикнала да си плаща сметките лично? Тръмп настоява всяка държава в НАТО да изпълни задължението си и да отделя поне 2% от БВП за отбрана.

Президентът на САЩ  Доналд Тръмп по време на срещата при закрити врати във Вашингтон миналата седмица,  е представил на германския  канцлер Ангела Меркел сметка за услугите на  НАТО, съобщава The Sunday Times, позовавайки се на източници в правителството на Германия.

Съобщава се , че лидерът на САЩ е оценил сумата, която Берлин дължи на НАТО за отбраната на Германия,  на 375 милиарда долара.

Един от германските министри, който е пожелал анонимност, нарече документа „скандален“.

Министър в германското правителство казал на вестника, че на неотдавнашната среща между двамата ръководители в Белия дом Меркел била силно изненадана да разбере, че дължи тази сума на алианса за гаранциите, които той дава за сигурността на Германия.

„Такива изисквания се представят, с цел да се сплаши другата страна, обаче, канцлерът обаче възприе това спокойно и няма намерение да отговаря на провокацията“, – е казал той.

Тръмп настоява всяка държава в НАТО да изпълни задължението си и да отделя поне 2% от БВП за отбрана. Ако Германия изпълни това изискване сега, ще харчи за военни цели повече от Русия. В момента тя отделя 1,2% от БВП за отбрана, което се равнява на 37 млрд. евро. При 2% ще надхвърли 60 млрд. евро.  НЕПОЗНАТО

*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на електронно списание НЕПОЗНАТО

 

Последни от България

Отиди Горе