Тръмп предал на Русия свръхсекретна информация

в Свят


Американският президент Доналд Тръмп е предал на руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия Сергей Кисляк секретна разузнавателна информация за „Ислямска държава“ по време на срещата им в Белия дом миналата седмица, съобщи американското издание „Вашингтон Пост“ (The Washington Post) във вторник (16 март), като цитира анонимни източници. От Белия дом отрекоха тази информация.

Тръмп е „разкрил пред руския посланик повече информация, отколкото сме споделили с нашите съюзници“, пише вестникът, като се позовава на американски чиновник, запознат със ситуацията.  Не е ясно от кого Тръмп е получил въпросната информация, посочва РИА „Новости“. Известно е, че САЩ имат тесни контакти в сферата на разузнаването с Великобритания, Израел, Австралия и редица други държави. Вашингтон обменя разузнавателни данни и с Европейския съюз.

След срещата между Тръмп и Лавров служители на Белия дом се обадили в ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ, за да ограничат евентуалните вреди от изтичането на информацията, допълва изданието.

Белият дом опроверга публикацията на „Вашингтон Пост“ и определи „историята във вида, в която се съобщава“ като „невярна“.

„Президентът (на САЩ) и министърът на външните работи (на Русия) обсъдиха общите заплахи от терористичните организации, включително заплахите за авиацията. В никакъв случай те не са обсъждали източници или методи за разузнаване и не са разкривали военни операции, за които не е известно публично“, заяви съветникът на Тръмп по националната сигурност Хърбърт Макмастър, който е присъствал на срещата между двамата държавни мъже.

„Тази статия е лъжа. Президентът обсъди само общите заплахи, пред които са изправени двете страни“, допълни заместникът на Макмастър Дина Пауъл.

Руски дневник
loading...

Последни от Свят

Отиди Горе