Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

Трайчо взел 140 бона, за да „свидетелства“ по делото „Белене“

в България


Супер скандал, който би следвало да доведе до първи министър в затвора, изригна насред предизборната кампания. Оказа се, че бившият енергиен министър Трайчо Трайков е получил пари за да свидетелства по арбитража с Русия, свързан с „Белене“. Изтекли документи показват, че адвокатите са му платили 70 хиляди евро, за което има и издадени фактури. Точната дума за предложената на Трайчо услуга е „factual witness“. Т.е. това е класическият свидетел, който удостоверява факти и обстоятелства.

Подобно явление в правния жаргон е известно като „кошаревски свидетели“. То, разбира се, е незаконно, и се влиза в затвора. Главният прокурор има уникалната възможност да вкара първи министър в затвора, а доказателствата няма нужда да ги събира – официални документи – фактури.

Извън правната страна, моралната е още по-скандална. Излиза, че бивш министър иска пари, за да свидетелства в полза на собствената си страна. Същият човек сега се натиска и президент да става. И то точно от партията, дето най-много шум вдига около съдебната реформа.

Парите в крайна сметка са платени от данъкоплатеца, който е платил на адвокатската къща, призовала Трайчо като свидетел. / ГН

1478103169-traikookokokko

 И Още:

loading...

Последни от България

Така се прави!

По-малко от 48 часа му бяха нужни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО)
Отиди Горе