След сигнал на Велизар Енчев ДАНС проверява оградата по границата с Турция (ОБНОВЕНА)

в Свят


ДАНС ще проверя защитното съоръжение по българо-турската граница. Това разпореди Върховната касационна прокуратура (ВКП). От съобщението до медиите става ясно, че е получен сигнал до главния прокурор от бившия депутат Велизар Енчев.

На 10.03.2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на оградата. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на „Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени. От ВКП е била изискана съответната документация от Областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас.

Средствата се одобряват от Министерския съвет, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител, уточняват от прокуратурата.

За проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функцията на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата, на 24.04.2017 г. ВКП възложи на ДАНС извършване на проверка. Възложената от ВКП проверка и инспекция на ДАНС и АДФИ не е приключила.

Проверка се извършва и от Агенция за държавен финансова инспекция (АДФИ) във връзка с възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

BNews.bg

РЕПЛИКА/КОМЕНТАР на Велизар Енчев от профила му във Фейсбук:

“Имам чувството, че обитавам паралелна държава, която няма нищо общо с истинската. Днес всички медии тиражират една невярна новина, коментирана от политиците /предимно Цветан Цветанов и Валери Симеонов/ с апломб и сериозна доза нахалство.
Фалшивата новина е, че в сигнала си до Главния прокурор от 7 март т.г. аз твърдя, че фирми на Патриотичния фронт строят оградата по българо-турската граница.
Уважаеми колеги от медиите, уважаеми Цветанов и Симеонов. Прочетете сигнала ми до главния прокурор, за да разберете, че аз не твърдя подобно нещо. То се твърди от трибуната на НС от Корнелия Нинова /21 октомври 2016 г./ и в медиите от Димитър Байрактаров /през м.март 2017 г./.
Аз само цитирам техните твърдения и призовавам прокуратурата да направи съответната проверка. Също така цитирам парламентарни изявления на бившия военен министър Ангел Найденов, който отговорно твърди, че цената на оградата при кабинета „Борисов 2“ е 1 млн. лева на линеен километър, докато при кабинета „Орешарски“ тази цена е четири пъти по-ниска – 250 000 лева.
В същото време настоявам да се извърши щателна проверка на избраните за строежа фирми, техните цени и качеството на извършената от тях работа. Нищо повече.
Що се отнася до заплахите на Симеонов, че е готов да ме съди, нека уточня: За тези твърдения Вие трябва да съдите първо Корнелия Нинова и Димитър Байрактаров. Но изглежда смелостта на вицепремиера е силно лимитирана, щом стане дума за лидера на парламентарната опозиция. Затова съветвам медиите: Интервюирайте първо Корнелия Нинова за нейното изявление от 21 октомври м.г., а след това разговаряйте с моя милост.
Поздравявам прокуратурата за активността и вярвам, че истината ще излезе на бял свят. Защото става дума за 160 милиона лева, платени до момента за гранична ограда, която в отделни участъци повече прилича на селски плет, отколкото на стабилно гранично съоръжение.“

 

Велизар Енчев даде на Главния прокурор оградата на границата

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе