Семейство живее в Арктика в глинена къща под соларен геодезически купол

в Свят

Животът в Полярния кръг в никакъв случай не е лесен – освен ако не си Хьертефьолгер.

Бенджамин и Ингрид Хьертефьолгер отиват да живеят в ледената зема преди четири години, когато започват изграждането на своята „природна къща“. Това е триетажна глинена къща, „прибрана“ в соларен геодезически купол. Разположен на остров Сандорньоя в северната част на Норвегия, ултра-зеленият дом е проектиран така, за да даде възможност на 6-членното семейство да живее устойчиво и екологично въпреки трудните климатични условия. Те дори отглеждат сами повечето от храната си. След три години обитаване на това място семейството се чувства щастливо и няма намерение да променя начина си на живот.

Семейство Хьертефьолгер – фамилия, която означава „следващ сърцето си“, – живеят в „Природната къща“ с четирите си деца. Те построяват къщата от клина и я покриват със соларен геодезически купол, изграден от единично остъкление, с помощта на приятели и съседи. След това семейството се премества в новия дом на 8 декември 2013 година.

„Къщата работи така, както беше планирано. Обичаме къщата; тя има собствена душа и ни кара да се чувстваме специално. Това, което ни изненадва, е фактът, че самите ние пре-построихме самите себе си с изграждането на тази къща“, казва Ингрид Хьертефьолгер. „Процесът ни преобрази, оформи ни“.

Семейството трябвало да проектира своя бъдещ дом с мисъл за екстремно ниските температури и силния вятър на това място. Проектът идва с цената на известно съобразяване. Така например, напълно невъзможно е да се отглежда храна в купола през зимата – Хьертефьолгер каза, че животът на това място включва три месеца без никакво слънце. От друга страна обаче куполът дава възможност на семейството да да отглежда храна пет месеца по-дълго, отколкото е възможно отвън. Те отглеждат ябълки, череши, сливи, кайсии, киви, грозде, краставици, домати, билки, тикви, дини и пъпеши.

Отглеждането на собствена храна се оказва само началото на устойчивия начин на живот в „Природната къща“. Хьертефьолгер казват, че всичката сива и черна вода от домакинството им се използва повторно – за поливане на растенията и за торене. Семейството компостита хранителните си отпадъци. Стараят се да използват чисти, биоразградими битови продукти, тъй като части от тези продукти биха могли да попаднат в храната, която ядат.

Самият дом ще има дълъг живот – Хьертефьолгер казват, че глината може да трае вечно, ако се пази суха. Затова техният дом е покрит с този стъклен купол. Така къщата се предпазва от капризите на времето. Не се налага домът да се боядисва или да се поддържат структурите на стените.

Възможно е, разбира се, да се направят подобрения по къщата, но като цяло семейството изглежда невероятно доволно от проекта си. „Ако трябва да се изгради нова „Природна къща“, идеалното нещо би било да има двойно остъкление на купола, за да можем д си имаме тропическа градина и да не капе през зимата“, казва Хьертефьолгер. „Но това е малко нереалистично, защото е много скъпо“. Семейството смята също, че има нужда от малко подобрение в начина на формиране на повдигнатите лехи, за да има повече полезна площ и по-добро позициониране на различните растения. Като цяло обаче семейството казва, че се чувства добре в „Природната къща“.

„Усещането ни, докато ходим в тази къща, е по-различно от ходенето в която и да е друга къща“, казва Ингрид Хьертефьолгер. „Атмосферата е уникална. Къщата носи спокойствие. Почти мога да чуя тишината. Трудно е да се обясни. Би било невъзможно получаване да се усети това чувство в къща, проектирана от някой друг, или в дом с ъгли и прави линии“.

GreenTech.bg