САЩ счупи месечен рекорд по производство на ток от ВЕИ

в Свят


Забелязва се своеобразна конкуренция между икономика №1 в Европа (Германия) и икономика №1 в света (САЩ) по производството на електроенергия, в национален мащаб, от  възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), основно вятър и слънце. След като в серия от публикации ви информирах за:

Германия счупи рекорда за ток от слънцето, за ден

Германия счупи рекорда за ток от слънцето, за ден 2

Германия счупи и месечният рекорд за ток от слънцето

Днес американската Администрация за енергийна информация, част от Министерството на енергетиката на САЩ, съобщава:

Wind and solar in March accounted for 10% of U.S. electricity generation for first time

През март 2017-та г. вятърът и слънцето произведоха 10% от цялата електроенергия на САЩ, за първи път

И рекорда, на фона на сравнението за последните десет години, изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху графиката):

Ако се възползвате от горния линк към оригиналната статия ще видите и графика с абсолютните количества произведена електроенергия от вятъра и слънцето, по месеци, за същия период и после да сравните с числата в Германия. Тогава ще се убедите, че Германия води в относителен дял на ВЕИ-тата в общото производство, а САЩ води по абсолютно производство за единица време. Това се обяснява с особеностите на двете държави, но по-важното е, че и двете водещи икономики в света следват една и съща генерална линия – ВЕИ-тата да станат №1 в електропроизводството на страните им.

Къде е България?

У нас (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия ще строи нова АЕЦ и, за целта, тези дни мутрата премиер ще ходи в Белене да инспектира старото желязо, което платихме прескъпо и уж ставало за ядрени реактори. Очевадно вятърът у нас духа в различна посока, за разлика от САЩ и Германия?

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе