Руски спецназовци излетяха за Египет

в Свят


Руското министерство на отбраната изпрати в Египет бойци от силите със специално предназначение, които да обучат египетските си колеги и местните правоохранителни органи на методи за борба с тероризма, предаде „Известия“ в петък (14 октомври). Според експерти обучението на руските специални бойци е нужно на Кайро за борбата с „Ислямска държава“ и „Мюсюлмански братя“ на Синайския полуостров и по западната граница на страната.

Общият брой на командированите в Египет „вежливи хора“ не се съобщава. Според източници на изданието те няма да участват непосредствено в бойните действия и в антитерористичните операции.Разговорите между Москва и Кайро за евентуалното обучение на специалисти са започнали още в края на миналата година след терористичното нападение на борда на руския пътнически лайнер А321, както и на фона на рязкото изостряне на обстановката на Синайския полуостров, където египетските силови структури водят операции срещу ислямските бойци.

Според бившия офицер от генералния щаб на Египет генерал-майор Таллат Мусалям подготвените от руските инструктори египетски бойци биха могли да участват в борбата с терористите на Синайския полуостров и по западната граница на страната, където е концентрирана дейността на поддръжниците на „Ислямска държава“ и „Мюсюлмански братя“.

„Египет има интерес от подобно сътрудничество с Москва по военна линия  и се нуждае от подготовка на силите си за специални операции с цел борба с тероризма“, смята Мусалям. „В същото време не изключвам в бъдеще обучените от руските бойци египетски спецназовци да бъдат задействани и отвъд пределите на Египет в рамките на военното сътрудничество с арабските страни при провеждането на съвместни операции. Като такъв пример може да се посочи Либия“, допълни експерта. / Руски дневник

loading...

Последни от Свят

NGO-нахалство

Едно евроатлантическо NGO, носещо претенциозното заглавие Европейски съвет за външна политика, тези дни изготвило
Отиди Горе