Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

Лавров: В отношенията между РФ и САЩ настъпиха коренни промени

в Свят


„Москва много дълго проявяваше „стратегическо търпение“ по отношение на действията на Вашингтон, но сега в отношенията между РФ и САЩ настъпиха коренни промени“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА „Новости“ в неделя (9 октомври).

„Това, според мен, е факт“, заяви Лавров в интервю за „Первый канал“, в отговор на молба да коментира думите си, че в руско-американските отношения са настъпили коренни промени.

„Ние, честно казано, проявявахме много дълго това, което американците наричат „стратегическо търпение“, защото влошаването на нашите отношения започна в едностранен порядък от страна на американците дълго преди Украйна. Ние сме говорили за това“, добави министърът.

Лавров посочи причината за срива на договореностите между Русия и САЩ за Сирия – „Вашингтон избра абстрактна причина за този срив, но в Русия сме свикнали на това и продължаваме да работим“.

„Именно поради факта, че те (САЩ-ред.) не изпълниха своите задължения за оттегляне на опозицията, видимо са решили да не „хлопнат вратата“, но да обявят преустановяване на изпълнението на тези договорености. Дали им се е получило не знам, но се опитаха така да го отиграят“, каза Лавров в интервюто си за „Первый канал“.

Според думите му, това „не е станало заради нещо конкретно: задължиха се да изведат опозицията на половин километър, правителствените войски се отдръпнаха, а опозицията се опита да заеме изоставените от сирийската армия позиции“.

„Причината за срива на договореностите съвсем не е конкретна, а абстрактна: уж, че Русия не иска да спре бойните действия, от които страдат цивилни граждани. Ние сме свикнали с това и продължаваме да работим“, каза Лавров. / Руски дневник

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе