Кой още, освен Трайков, се обогати от делото за АЕЦ „Белене“?

в България

До сега със сигурност знаем, че бившият министър Трайчо Трайков е прибрал € 70 000 за да „консултира“ фирмата защитник на НЕК.

Сега за първи път ще видите ПЪЛНИЯТ СПИСЪК на всички останали „консултанти и защитници“.

От къде?

Днес BalkanLeaks публикуваха българската версия на Решението на арбитражния съд в Женева, от средата на юни 2016-та г., с което бяхме осъдени да платим на руската Атомстройекспорт € 620 милиона, плюс неустойки, за уж произведено реакторно оборудване.

Цялото над 400 страници Решение (PDF формат) можете да си изтеглите и четете от ТУК.

А ето го и пълният списък на ортаците на Трайчо Трайков.

В Решението на арбитража те са наречени СВИДЕТЕЛИ, макар Трайков и адвокатите му да твърдят, че той бил КОНСУЛТАНТ. Този спор не е толкова съществен. По-важното е, че е взел НАШИ пари, без да свърши работа. Както и останалите му другарчета. Този списък можете да видите лично на страница 27/412 в оригиналното Решение. И какво виждаме там?

№1 – Трайчо Трайков – довчерашен кандидат за прецедент на всички нас и бивш министър на енерГЕПИката.

№2 – Неговият наследник на министерския пост Добрав, сега депутат и председател на енергийната комисия в парламента.

№3 – Николов, по-известен с прякора си Вальо Баничката. Бивш зам.-министър и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“, по времето на кабинета Борисов1. В настоящия момент депутат от ГЕРБ и участник в маса енергийни комисии в парламента, в това число и председател на една наскоро създадена – временна.

№4 – Андонов, нискокачествен счетоводител, но високо платена калинка, при кабинета Борисов1, протеже на Трайков и бивш директор на НЕК. (Добре е да си припомните за какви тлъсти суми се е разписвал Андонов през 2012-та г. от „ЕнерГЕПИйна калинка №1 в кабинета Борисов №1 – документи„, а също така и да го видите, как изглежда редом с патрона си Трайков.)

№5 – Миков – не ми говори нищо.

№6 – Каролев. Сигурен съм, че всички знаете по-добре и от мен, кой е това?

№7 – Цочева – фамилията съвпада с тази на предишния председател на българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР – Сергей Цочев), но не се кълна, че са роднини. Просто отбелязвам.

№8 и №9 не ми говорят нищо.

След като Трайчо Трайков си призна пред бТВ, че е получил въпросният хонорар от € 70 000, но след това телевизията скри видеото (!!!), следва сега и останалите „герои“ от списъка да бъдат питани и да отговорят. Кой по колко?

Решението на арбитража е дълго и не лесно за четене, поради което ще ви показвам периодично новите открития от него, когато и както достигна до тях.

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

Последни от България

Отиди Горе