Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

Клуб „Валдай“ за изборите в България: резултати и перспективи

в България


Предстоят тежки дни на договорки и „пазарлъци“ между победителите от ГЕРБ и по-малките партньори в евентуална коалиция, в които водеща роля е отредена на Патриотите. Накъде ще тръгне страната ни и как това ще се отрази на позицията ѝ на външнополитическата сцена, включително на отношенията с Русия? Анализ на Павел Кандел, водещ научен сътрудник в Института за Европа към Руската академия на науките, за международния дискусионен клуб „Валдай“.
Ако Бойко Борисов се върне на власт в България, след като водената от него партия ГЕРБ спечели изборите в неделя, българо-руските отношения ще останат функция на отношенията между ЕС и Русия. Това пише Павел Кандел, водещ научен сътрудник в Института за Европа към Руската академия на науките, в статия за международния дискусионен клуб „Валдай“.

Според анализатора обаче интригата след вота не е в определянето на относителния фаворит, а в това кой ще успее да сформира коалиционно правителство. И макар и ГЕРБ да имат шансове да го направят, не е изключено партньорите им, уморени от дългата доминация на хората на Борисов на родната политическа сцена, да предпочетат съюз с по-слабите социалисти, с които ще имат по-голяма възможност за пазарене и договорки. Това вече се е случвало, отбелязва експертът.

Ако пък коалиционният кабинет бъде оглавен от БСП, логично е да се очакват определени стъпки в посока възобновяване на икономическото сътрудничество с Русия. Но и в този случай не бива да се бърка предизборната реторика на Социалистите с последващата им политическа практика. Президентът Румен Радев дойде на власт с подкрепата на социалистите, но в политическата система на страната президентът има много ограничени пълномощия и едва ли може да излезе от установените рамки. Като цяло изходът от изборите може да се оцени като промеждутъчен резултат в противоборството на основните политически съперници.

Ако разсъждаваме абстрактно, ключова позиция в тази ситуация би имала една националистическа коалиция. Тя обаче би обединила проевропейски и проруски националисти и в този смисъл би била доста разнородна и нестабилна. Не помага и фактът, че между амбициозните лидери в един подобен блок от партии има доста сложни лични взаимоотношения. Всички претенденти за лидерската позиция на кабинета при този вариант биха изпитвали съблазън да се опитат да внесат разкол в него.

Независимо от скандала в отношенията между България и Турция точно преди изборите, ДПС също имат сериозен потенциал – и в миналото те неведнъж са определяли състава на управляващите коалиции и кабинети. Още повече че техният съперник и главен виновник за раздора – протежираната от турския президент Реджеп Ердоган партия ДОСТ, която се отцепи от ДПС, не влезе в парламента. Който и да е новият премиер на България, той ще се опита да изглади конфликта и да нормализира отношенията с Турция, тъй като в България има големи страхове, че Ердоган може отново да отвори границата за бежанците.

Много зависи и от намеренията на Марешки с неговата „Воля“. Той вече изрази готовност да преговаря с Бойко Борисов, но не се отказа и от други варианти. Във всеки случай пазарлъците обещават да са дълги, а сформирането на правителство – доста уязвимо откъм шантажи от страна на младите партньори и не особено стабилно. Не могат да се изключат напълно и нови извънредни избори – или заради неуспешни опити да се сформира кабинет, или заради бърз разпад на крехката коалиция.
,29 март 2017 г.
Със съкращения, Руски дневник
loading...

Последни от България

Така се прави!

По-малко от 48 часа му бяха нужни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО)
Отиди Горе