Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

Как Шесто разработваше Живков

в България


Източник: Вестник строго секретно
Автор: Красимир Иванджийски

На 18 януари 1990 г. бившият партиен и държавен ръководител Тодор Живков беше арестуван. Арестът му беше нелегитимен от всякаква гледна точка, освен от една – вендета на извършилите следдесетоноемврийския преврат Андрей Луканов, Петър Младенов, Георги Атанасов и др.

Започна политическа саморазправа не само с Живков но и с членове на Политбюро и секретари на ЦК на БКП.

По поръчка на Луканов те бяха подложени на едно от най-активните мероприятия в историята на ДС /както се вижда от публикувания документ/.

Неговият съставител беше ентусиазираният и неизвестен дребен служител на Шести отдел на Шесто управление майор Димитър Иванов /Митьо Гестапото/, самовъзложил си всичките мероприятия.

През 1995 г. бяха направени разкрития, че вилата на „Секвоя“ в Бояна, където прекарваше домашния арест Живков след 1990 г. е била подслушвана и наблюдавана. Тогава започна да се споменава и името на още по-неизвестния пожарникар Бойко Борисов, който бил „охранявал“ Живков, но най-вероятно беше изпратен там като доносник на Шесто да донася кой и за какво ходи при Живков, още повече че заложеното подслушване на Живков не работеше /както всичко по онова време/, вероятно благодарение на професионализма на споменатия майор Иванов.

Източник: Вестник строго секретно
Автор: Красимир Иванджийски

loading...

Последни от България

СБОГУВАНЕ С ЕВРОПА

Има един афоризъм, който гласи: „Демографията – това е съдба“ Ако той
Отиди Горе