Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

„Известия“: В Русия се появи военен интернет

в Свят


Военните в Русия създадоха комуникационна система, наречена „Закрит сегмент за предаване на данни“ (ЗСПД), която представлява нещо като „военен интернет“, без връзка с глобалната мрежа, съобщава „Известия“ в сряда (19 октомври), като цитира източник от руското Министерство на отбраната.

„Последните детайли бяха завършени в края на това лято и в момента мрежата функционира в пълен обем. Предстои нейното разширяване и изграждането на допълнителни терминали във воинските части и учреждения“, уточнил събеседникът пред изданието.

Всички компютри, включени в ЗСПД, имат защита срещу използването на несертифицирани флашки и външни твърди дискове. В рамките на военния интернет действа служебна поща, по която може да се предава дори секретна информация с гриф „Строго секретно“.

По думите на представителя на руското военно ведомство част от военния интернет използва наета инфраструктура на „Ростелеком“, а друга – собствена разпределителна система на Министерството на отбраната, която няма връзка с интернет. Във всяка военна част има сървъри, които шифроват информацията, разбиват я на пакети и я предават нататък. Достъпът до сървърите е строго ограничен.

Достъпът до основната мрежа става на адрес mil.zs. Към него са създадени домейни от трето ниво, например domain.mil.zs. В тези сайтове се влиза чрез сертифицирани от службата за защита на държавните тайни компютри, които работят с операционната система МСВС – мобилната система на Въоръжените сили. Включването към компютрите на външни несертифицирани  устройства е невъзможно. Всеки опит за проникване на такова устройство,  флашка, например, се контролира от специални защитни програми и се регистрира. / Руски дневник
loading...

Последни от Свят

Отиди Горе