IBM с амбиции да пренесе Skynet в реалността

в Свят


EETimes предава, че американското военно министерство е възложило на IBM да създаде суперкомпютър за бойни цели, който се основава на невроморфната технология на компанията TrueNorth, която организира 64 чипа в общ набор. Компютърът ще имитира начина, по който човешкият мозък обработва информацията Технологията е насочена към самолетната и мобилната индустрии, както към поддръжката на автономни системи, разходващи ниска консумация на енергия. С повече от 64 милиона неврона и 16 милиарда синаптични връзки, електронният мозък ще може да изпълнява коректно разпознаване на модели и обработка на данни по-бързо и точно от човешкия мозък, докато изразходва едва 10 вата мощ.

Медията коментира, че пилотите на бойни самолети все по-често разчитат на автоматизирано разпознаване на вражески и приятелски обекти, тъй като скоростта и маневреността на машините е толкова висока, че често те нямат възможност да изпълняват сами всички нужни действия при бойни ситуации. По време на бой, небето се изпълва с фалшиви цели, дронове, ракети, огън от наземни установки и др., което прави невъзможно за пилота да разграничава реалните цели, които трябва да удари. На помощ обаче идва TrueNorth с неговите 64 процесора, които успешно се справят със задачата по разграничаването на реалната цел от фалшивата или вражеския обект от своя.

Ако експериментът се окаже успешен, американските военни имат и по-големи планове за системата. Те възнамеряват да я интегрират в различни автономни, мобилни и вградени системи – от дронове до роботи.

„Лабораторията за изследване към военно-въздушните сили в Рим, щата Ню Йорк беше първата, която изследва способностите на TrueNorth и съпътстващата я екосистема от технологии“, споделя за EETimes Дхармендра Модха, завеждащ отдел „Изследвания“ в IBM Research-Almaden. Той заявява, че TrueNorth вече е използва в над 40 институции на пет континента.

Цялата система от 64 чипа на TrueNorth се побира в стандартен (седем инча на височина) раклов слот, което позволява осем, свързани заедно системи да се инсталират в една стандартна сървърна ракла. Всеки от процесорите в гнездото използва 5.4 милиарда транзистора, разделени помежду 4096 ядра, помещаващи по един милион дигитални неврона с 256 милиона синапса. / Методи Дамянов, Кaldata.com

Кошмарите от фантастичните филми оживяват в зловеща полицейска програма

Нанооръжия могат да унищожат човечеството след 10 години

Клонирането на антихриста: експерименти с ДНК

Олга Четверикова: Бил Гейтс плаща за новия тоталитаризъм

Изкуствения интелект се научи да предсказва датата на смъртта на човека

 

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе