Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

Готвят ни Тройна коалиция – ГЕРБ, Марешки и ПФ

в България


Нова Тройна коалиция изгрява на българския политически небосклон, научи Фрог от участници в предварителните преговори.

След като от 2005 г. страната бе управлявана от коалиционните формирования БСП-НДСВ-ДПС, БСП-ДПС-Атака и ГЕРБ-РБ-ПФ, то установеният формат ще приюти новите бъдещи партньори – ГЕРБ, Патриотичния фронт и формацията на Веселин Марешки „Воля“.

Според проведени през последните седмици вътрешни социологически сондажи трите формации могат да се надяват на между 35-40% от гласовете на предстоящите напролет предсрочни парламентарни избори. Това би им дало достатъчно стабилно мнозинство в 44-ия парламент, като единствената съществена разлика с настоящото управление ще бъде подменянето на депутатите и кадрите на разпадащия се Реформаторски блок.

Включването на Веселин Марешки в бъдещите управленски планове има и друг позитив, смятат авторите на проекта. Неговата партия може да обере голяма част от протестния вот, използвайки лесно смилаеми послания за борба с корупцията, като по този начин ще удари все още крехката подкрепа за новата партия на Христо Иванов „Да, България“.

Политинженерите вече обсъждали и план за изборна победа, състоящ се в овладяването на основните областни центрове – София, Пловдив, Варна и Бургас. За столицата ще се разчита на възстановяване на влиянието на ГЕРБ и местните структури на партията, като за целта ще бъдат използвани всички налични кадрови и финансови ресурси. Доминацията на партията на Борисов ще трябва да бъде поделена с Патриотичния фронт в Пловдив и Бургас, където съответно силно влияние имат ВМРО и НФСБ. Подкрепата за Марешки в родната му Варна пък трябва да осигури безапелационната победа на бъдещата коалиция в морската столица.

Корелацията между трите формации пролича още и в отношението им към новоизбраният президент Румен Радев. В нощта след първия тур Марешки даде уклончива подкрепа за кандидатите на ГЕРБ, а в последствие лидерите на Патриотичния фронт не се посвениха да нарекат Радев „страхливец“ и „некомпетентен“. /  FROG NEWS

loading...

Последни от България

Отиди Горе