Джихадистите създават своя държава

в Свят


Новото седалище на терористите ще е в Югоизточна Азия

Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) може да обяви догодина своя провинция в Югоизточна Азия, за да компенсира загубите си в Ирак и Сирия, обяви експерт, цитиран от „Франс прес“.

„Расте вероятността през 2017 г. ИД да обяви своя провинция в Югоизточна Азия, където местните радикални групировки са й се заклели във вярност“, заяви експертът от Международния център за анализ на тероризма „Джейн“ Отсо Ихо.

„Тази провинция вероятно ще е разположена на южния филипински остров Минданао, където има множество заклели се във вярност на ИД въоръжени ислямистки групировки“, добави той.

„Една от тях е джихадистката групировка „Абу Саяф“. Минданао е „главното място в региона, където ислямистките групировки все още могат да действат с известна свобода, да имат тренировъчни лагери и да извършват чести нападения“, подчерта Ихо.

„Това равнище на анархия и трудността за силите на реда и държавните институции да контролират това пространство го превръщат в най-вероятното място“ за провинция на ИД“, смята експертът.

„Трудно е да се прогнозира кога ще бъде обявена тази провинция, но ако това стане, то вероятно ще е за компенсиране на някои значителни загуби на групировката като пълната загуба на Мосул в Ирак или настъплението срещу Ракка в Сирия“, добави Ихо. / Nbox

loading...

Последни от Свят

Putin vs Obama …

Путин отказа чадър по време на церемония (ВИДЕО) Удостоверението за раждане на
Отиди Горе