Доц. Минчо Христов: 36 000 семейства изхвърлени от домовете си ѝ около 120 000 български граждани са останали на улицата

в България


Доц. Минчо Христов специализира и преподава в университета на Сао Пауло, в Колумбийския университет, в Хаванския университет, в Института за изследване на сигурността в Париж. Бил е независим депутат в 40-то Народно събрание

„През 2012 година принудителните продажби на имоти са 36 000. Или 36 000 семейства са изхвърлени от домовете им, защото не могат да си плащат вноските“, разкриха лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов и бившият независим депутат Минчо Христов на пресконференция в БТА Това значи, че около 120 000 български граждани са останали на улицата – население, колкото на град с размера на Плевен. За управлението на ГЕРБ общото количество отива към 300 000 души.

Минчо Христов, който е съмишленик на Зелените съобщи, че през 2012 г. 360 000 български семейства са били изхвърлени от жилищата им от банките чрез съдия изпълнител, което е 5 пъти повече, в сравнение с 2009 г. и настоя правителството да наложи мораториум върху изхвърлянето на хора от техните жилища, като даде за пример Испания.

По думите на Христов спестяванията на българските граждани не са гарантирани, заради капани в законовата уредба. Той настоя и за въвеждане на наказателна отговорност за раздаване на необезпечени кредити. „И сега престъпни банкери продължават да раздават необезпечени кредити“, алармира той.

41 Народно събрание чрез Закона за потребителския кредит прие възможност банките да променят лихвените си проценти след сключването на договор и заради тази политика на банките в момента драстично се увеличават проблемните кредити, изтъкна още Христов. Той настоя БНБ да влезе в правомощията си и да извърши проверки на небанковите финансови институции за вземаните лихви от хората.

Христов упрекна всички правителства от 20 години насам, че не са приели закон за личния фалит и в България длъжникът продължава да е длъжник и след смъртта си.

„Испания въведе подобен мораториум, когато лошите кредити достигнаха 18%, а в България този процент е 40. Банките в страни, където има толкова необслужвани кредити, са в технически фалит“, обясни Христов. Виденовата зима идва при 36 на сто лоши заеми.“

Ексдепутатът е категоричен, че спестяванията на българските граждани, дори де юре да са гарантирани по закон, всъщност не са. Бившият депутат предупреди за два капана. В Закона за гарантиране на влоговете е записано, че при фалит на банка фондът трябва да започне изплащането до 20 дни, но никъде не пише докога трябва да приключи.

Освен това, изплащанията стават само в левове, а не във валутата, в която са били спестяванията и се изчисляват по курса от деня на внасяне на сумата. „Спестяванията са някъде около 35 млрд. лева и ако стане нещо, хората ще ги загубят. От това би спечелил онзи, който е взел големия корпоративен кредит“, каза още Христов.

През 2002 година правителството на Сакскобургготски премахна наказателната отговорност за даване на необезпечени кредити. По този начин банкерите и до днес продължават да раздават огромни заеми на близки хора и фирми. Христов припомни, че е внесъл писма до последните два парламента, както и лично до Бойко Борисов за връщане на наказателната отговорност за безотговорни банкери, но те не са били уважени.

Парите на държавните предприятия да не се държат в частни банки. Този призив отправи лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов в отворено писмо до премиера Марин Райков. От партията настояват тези средства, които са около един милиард лева, да се прехвърлят в Българската банка за развитие, която е държавна собственост.

Каракачанов обясни, че лихвата, която получават дъжавните предприятия от депозита си е едва процент и половина, докато банките предоставят същите средства като кредит срещу 10 – 12%. Така се финансират частни банкови монополи с държавни пари.

От партията смятат, че след прехвърлянето на парите в банката за развитие, от тях могат да се предоставят нисколихвени кредити. Това би стимулирало малкия и среден бизнес, което ще задвижи икономиката.

Държавната банка е единствената, която трябва да провежда такава държавна политика, за която говорим. Тя трябва да изкара каруцата от калта и да могат хората да си посрещат сметките, каза Александър Каракачанов.

Екип „Под лупа“ по материали от БНТ и 19 минути

loading...

Последни от България

Мъка!

Днешната цена на електроенергията, за утрешния ден, постигната на Българска (не)зависима енергийна
Отиди Горе