Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

Асанж: „Обвиненията към Русия за хакерските атаки са опит на Обама да лиши от легитимност Тръмп“

в Свят


Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж заяви, что причината за обвиненията към Русия за намеса в изборите в САЩ от страна на настоящата администрация на страната е опит да се лиши от легитимност бъдещият президент Доналд Тръм, предаде Hill.

«Те се опитват да лишат от легитимност администрацията на Тръмп, която скоро ще влезе в Белия дом», — цитира изданието думите на Асанж, произнесени в интервюто му за Fox News.

Както се съобщава, основателят на WikiLeaks е опровергал сътрудничеството си с Русия или с която и да е друга държава.

«Нашият източник не е държава, затова отговорът на въпроса за взаимодействие с правителството на Русия е «не», — заявил той.

По информация на изданието, Асанж не е могъл еднозначно да отговори на въпроса, повлияли ли са публикациите на Уикилийкс върху изхода от изборите в САЩ, отбелязвайки, че всъщност изявленията на Хилъри Клинтън и ръководителя на нейната предизборна кампания Джон Подеста са променили резултатите…

По-рано някои от 17-те спецслужби, влизащи в разузнавателната общност на САЩ, заявиха, че руски хакери са атакували по време на предизборната кампания ресурсите на политически организации в страната, за да помогнат на републиканеца Доналд Тръмп да победи.

С тези изводи, обаче, не се съгласи директорът на ФБР Джеймс Коми. Никакви доказателства за съпричастността на Русия към хакерските атаки с цел да се повлияе върху резултатите от президентските избори в САЩ нито веднъж не са открити, заяви той.

Президентът на САЩ Барак Обама на 16 декември съобщи, че разследването ще бъде завършено в близките седмици, т.е. преди завършване на неговите пълномощия на 20 януари. Но държавният глава отбеляза, че част от доказателствата по делото няма да бъдат публикувани от съображения за секретност.

От екипа на Тръмп нарекоха опитът да се обвързват действията на хакерите с неговата победа на изборите «опит за делегитимация» на резултатите от изборите.

Президентът на Русия Владимир Путин, говорейки за обвиненията за взлома, заяви, че в публикуваните данни няма нищо, което да представлява интерес за Русия, а истерията се нагнетява, за да се отвлече вниманието от съдържанието на материалите. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков нарече обвиненията по адрес на Москва «абсолютно голословни», според него, подобни изявления не са основани на никакви доказателства. / News Front ПП

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе