Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

Асад предупреди за заплаха от Трета световна война

в Свят


Сирийският президент Башар Асад предупреди в интервю за „Комсомолская правда“ в петък (14 октомври), че има риск от глобален конфликт заради Сирия. Според него сегашната ситуация в света прилича на нова студена война.

Според Асад, цитиран от РИА „Новости“, ситуацията в света днес напомня на „студената война в стадий на развитие“. Той смята, че „Западът и особено САЩ не спряха студената война дори след разпадането на СССР“.

Асад подчерта, че процесът на противопоставяне включва много „политически сцени“, като Сирия е една от най-важните сред тях.

Основната цел е да се съхрани американската хегемония над света, да не позволи на никой да е партньор на политическата или международната арена, независимо дали става въпрос за Русия или дори съюзници на Запада. Затова този „дъх на война, който Вие (журналистът – бел. ред.) описахте като Трета световна война, се усеща във въздуха, но все още това не е пряк военен сблъсък“, подчерта политикът.

Сирийският президент смята, че основният проблем на Сирия е намесата на други страни, които подкрепят терористите „ежедневно и ежечасно“. По думите му постоянните съюзници на Дамаск са Русия, Иран и ливанската групировка „Хизбула“.

„Те са тук законно. Те воюват против терористите, но има и други страни, които се намесват именно с цел да подкрепят терористите. Въпросът не е в броя на играчите, а основният въпрос е тероризмът“, поясни Асад. / Руски дневник

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе