Вашият всекидневник за новини & анализи, като никой друг

mysa

Ахмед Муса проповядва джихад в затвора

в България


Четири мобилни телефона са открити в килията на Ахмед Муса Ахмед, където са настанени още петима от обвинените в разпространяване на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

Телефоните са били открити под дюшеците на подсъдимите при рутинна проверка. От съдържанието на мобилните устройства е установено, че Ахмед и поддръжниците му продължават да упражняват дейността си, заради която са обвинени, обясни прокурор Нели Попова. „В тези файлове е налично значително количество снимки с джихадистки характер на турски език“, поясни тя.

„Според мен те продължават контактите си навън, търсят сайтове в интернет с джихадистко съдържание и за мен, дори и след този продължителен арест, няма промяна в тяхното мислене и поведение“, допълни прокурор Попова, като отказа да назове държавата, с която най-често е поддържана международна телефонна връзка от следствения арест на пазарджишкия затвор, но според разследващи става дума за Кьолн, Германия.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров още двама прокурори се включиха по делото срещу 14-те подсъдими, обвинени в пропаганда на джихад, което се гледа в Пазарджишкия окръжен съд. Според обвинението проповедникът Ахмед е контактувал пряко с ръководителите на терористичните клетки в Австрия и Германия и е оказвал логистична подкрепа на бойци на ИДИЛ. В проповедите си Ахмед и неговите сподвижници са призовавали за верска нетърпимост към всеки, който не изповядва салафизъм.

източник: retro.bg

loading...

Последни от България

Отиди Горе