РОСАТОМ: Нашите роби са мизерници №1 в света

в Свят


Днес държавната корпорация публикува годишния си отчет за 2016-та г.

И какво виждаме сред най-важните числа, с които се бие в гърдите руския клон на световната ядрена мафия?

Нека видим?

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката:

В червената рамка са показани разходите на корпорациите за социални програми, през 2016-та г. Посоченото число е 9,8 МИЛИАРДА рубли. В синята рамка е посочена бройката на наемните роби в корпорацията, който се равнява на 250 000 (двеста и петдесет хиляди) бройки. Разделяйки сумата от 9,8 милиарда рубли на бройката на робите и разделяйки резултата на още 70, какъвто е актуалният курс на рублата спрямо еврото, получаваме социални разходи по € 560 на роб, за годината. Много ли е това или малко? За да разберете отговора на този въпрос сравнете с аналогичните разходи за (из)родната ядрена мафия, през 2015-та г., които ви показах преди ТРИ месеца в „Как растат социалните (при)добивки в АЕЦ „Козлодуй“?„. Разликата е в НЯКОЛКО ПЪТИ, при това в нашия случай става въпрос за пари, дадени КЕШ, без облагане с данъци, а в руския случай въобще не е сигурно, че е така.

И заплатите на служителите на АЕЦ „Козлодуй“ са с около 30% по-високи от средната заплата в Росатом.

Ако сте забравили, колко е получил всичко, само легалното де, за 2016-та г. тогавашният и Генерален директор можете да си спомните от „Най-богатият чиновник в Кремъл за 2016-та г.„. Разликата между годишните доходи на Генералния директор и средната годишна заплата, за 2016-та г., в Росатом е 1018 (хиляда и осемнадесет) пъти!

Сега той е ТОП чиновник в Кремъл и често го показват по централните новини заедно с президента Владимир Путин. Снимката е от 8-ми декември 2016-та г., когато България плати на дъщерната на Росатом Атомстройекспорт 1 200 000 000 (милиард и двеста милиона) лева. Но нека се върнем към горната таблица, от последния отчет на държавната корпорация.

В зелената рамка са показани харчовете за охрана на околната среда, в размер на 26,1 милиарда рубли.  Тук е важно да се отбележи, че много над 50% от тези пари не са отишли за никаква охрана на никаква околна среда. Обяснението е повече от просто. 1-во Русия е сред ТОП страните в света по ниво на корупция.  И 2-ро – не е нужно да даваш пари за опазване на нещо, когато преди това си дал много повече за неговото унищожаване.  Да не говорим, че най-голямата по територия страна в света няма силни грижи по опазване на територията, която и се вижда безкрайна и неизчерпаема.

В най-горната черна рамка Росатом се хвали, че е №1 в света по проекти за изграждане на АЕЦ извън границите на Русия.  Да „проектираш и планираш“ е едно, а да стигнеш до финална реализация съвсем друго нещо. Така Росатом представя желаното за съществуващо и се хвали с него.  На практика това си е отровен сапунен мехур.

Забравих ли да ви кажа неща? А, ДА! Средната месечна работна заплата в Росатом е малко под 70 000 (седемдесет хиляди) рубли., което прави малко под 1 000 евро.

Има и още.  Средната годишна заплата на различните позиции в американския клон (№1) на световната ядрена мафия.  Но се притеснявам, че ще ви досадя и за това ще ви спестя това прелюбопитно инфо.  Вие все едно няма да го споделите с приятелите си?

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе