Обратното броене започна: роди се първото безполово дете

в Любопитно


Осеммесечено бебе в Канада получи медицинска карта, даваща достъп до безплатна медицинска помощ, в която не е уточнен полът на детето. Доколкото е известно, това е първият такъв случай в света.

„Родителят на детето“ на име Кори Доти се идентифицира като Транссексуален Трансджендър, тоест, не считащ себе си нито за жена, нито за мъж. Кори Доти иска детето да избере своята полова идентичност само, когато порасне.

В здравното досие на детето в графата „пол“ е написана латинската буква U, което може да означава или „неопределен“ (undetermined), или „неустановен“ (unassigned).

Кори Доти, освен това иска от властите полът на бебето да не се споменава в свидетелството му за раждане.

Детето, наречено Сирил Ътли, е родено през ноември 2016 г., в дома на приятели на Кори Доти в провинция Британска Колумбия. По този начин чиновниците не са били в състояние да засвидетелстват пола на новороденото.

Коалицията за безполовата идентичност

Кори Доти внимателно избягва местоимения за мъжки и женски род, предпочитайки във всички случаи да използва думата „те“, и заявява, че визуалното оглеждане на детето след раждането не дава възможност да се установи с какъв пол ще се асоциира в бъдеще.

„Аз ги възпитавам така, че когато те осъзнаят себе си, и могат да изразяват мислите си, сами да ми кажат кои са те, – казва Кори Доти за своето дете. – Давам си сметка, че това е бебе, давам им цялата си любов и ги възпитавам отвъд понятията „момче“ или „момиче“, – казва Кори Доти в интервю за канадската телевизия CBC.

Кори Доти е обществен просветител и активист на „Коалицията за безполова идентичност“ (Gender-Free ID Coalition), която се бори за премахване на споменаването на пола на децата от всички официални документи.

Доти казва, че на хората, на които при раждането полът е определен „погрешно“, след това, когато осъзнаят себе си, им става изключително трудно да направят необходимите промени в официалните документи.

„След раждането лекарите са огледали гениталиите ми и са направили въз основа на това предположение, какъв пол ще имам. И тези предположения ме преследваха през целия ми живот – казва Доти. Тези предположения се оказаха погрешни, и аз трябваше да променя много неща в живота ми.“

Канадските власти отказват да издадат удостоверение за раждане на Сирил Ътли без определен пол, а Кори Доти се опитва да оспори действията им в съда.

Семейният адвокат Барбара Финдли, настояваща името й да се пише с малки букви, заяви в интервю за Global News: „В тази култура, полът на детето се определя от лекаря, който вдига краката на бебето и оглежда гениталиите му, но ние знаем, че половата идентичност се развива едва няколко години след раждането.“ / НЕПОЗНАТО

*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на електронно списание НЕПОЗНАТО

 

Първите в света ГМО бебета са вече факт

 

loading...

Последни от Любопитно

Да докажеш Бога

„Всички от ранно детство знаят, че това или онова е невъзможно. Но
Отиди Горе