КиберБеркут: Украйна спонсорирала Клинтън с пари от МВФ

в Свят


Хакерската група „КиберБеркут” реши да подпомогне разследването на нашумелите скандали за пране на пари на МВФ, предоставени от Националната банка на Украйна на украински търговски банки. Материалите от разследването са публикувани в интернет: Оказва се, че две от разследваните финансови институции – „Кредит Днипро“ и „Делта Банк“, са превели най-много средства в офшорки. Тези банки са тясно свързани с един от най-богатите украински олигарси – Виктор Пинчук, зет на бившия украински президент Леонид Кучма.

„КиберБеркут“ са решили да помогнат в разследването на гръмкото дело, свързано с отклоняването на средства, получени от търговските банки чрез МВФ и Националната банка на Украйна. Според информация от следствието, в престъпната схема са участвали банките „Таврика“, „Пивденкомбанк“, „Автокразбанк“, „КонверсБанк“, Финростбанк“, „Тера Банк“, „Киевска Рус“, „Вернум Банк“, „Кредит Дниппро“ и „Делта Банк“. От страната са отклонявани средства и чрез австрийската банка „Meinl Bank AG“.

При внимателно проучване на материалите от следствието, публикувани в Интернет, обърнахме внимание на две финансови организации – „Кредит Днипро“ и „Делта Банк“, които са прехвърлили голяма част от средствата си в офшорки. Тези две  банки са тясно свързани с един от най-богатите украински олигарси – Виктор Пинчук, зет на бившия украински президент Леонид Кучма. Офшорните организации „Melfa Group LTD“, „Tandice Limited“ (Кипър), „Tosalan Trading Limited“ (Кипър), „Agalusko Investment Limited“ (Кипър), „Winten Trading LTD“ (Кипър), „Silisten Trading Limited“, „Nasterno Commercial Limited“, в които са отивали кредитите от МВФ, както се оказва, също са свързани с въпросния господин. Освен това се разбра, че голяма част от парите от тези чуждестранни активи на Пинчук, са били изпрани в неговата основна машина за пране на пари „Фондация Виктор Пинчук“ (The Victor Pinchuk Foundation).

Ние решихме да изясним по-нататъшното движение на откраднатите средства в сметките на споменатия фонд, казват от хакерската група.

Успяхме да проникнем в електронната поща на шефа на „Фондация Виктор Пинчук“ Томас Вайе. Както се разбира от неговата кореспонденция, фондът на олигарха си е сътрудничил тясно с „Фондация Клинтън“ (The Clinton Foundation), а самият Пинчук и съпругата му често са прекарвали времето си в компанията на семейството на бившия американски президент. Вайе регулярно сие  общувал с ръководителя на „Фондация Клинтън“ и организирал срещите между Пинчук и семейство Клинтън. (Имейлите от кореспонденцията можете да прочетете ТУК като натиснете бутона „преписка“ в публикацията).

Освен това, през последните пет години „Фондация Клинтън“ е получила от „Фондация Пинчук“ между 10 и 25 млн. долара. Най-големите траншове между двата фонда са извършени в периода 2015-2016 г. По случайно стечение на обстоятелствата именно по това време Хилари Клинтън се бореше за поста президент на САЩ.

Схема на движението на парите, за да бъде финансирана предизборната кампания на Хилари Клинтън за сметка на кредитите на Украйна от МВФ (публикуваме оригинала от руското издание):

Поглед.инфо, ГЛАСОВЕ

Защо американските данъчни власти не разследват фондацията на Клинтън?

ANONYMOUS: Ротшилд финансира кампанията на Хилъри Клинтън (ДОКУМЕНТИ)

 

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе