ЕК наказва Унгария, заради Сорос

в Свят


Европейската комисия откри наказателна процедура срещу Унгария, заради Сорос

ЕК откри срещу Унгария наказателна процедура заради закона за дейността на неправителствените организации и даде месец да поправи закона за висшето образование. Унгарският закон задължи организациите, които получават външно финансиране над 24 000 евро годишно, да посочват, че са „подкрепяни от чужбина“.

НПО, които не съобщават на правителството подробности за получаваното финансиране, подлежат на наказания. Комисията коментира, че това законодателство не съответства на правилата в ЕС, затова дава едномесечен срок на Будапеща за отговор.

Според ЕК спорният закон е в разрез с правото на събиране, със свободата на движение на капитали и вероятно не осигурява защита на личния живот.

ЕК отбелязва, че през април е предупредила Будапеща за опасенията по закона, както и че Съветът на Европа също е изразил съмнения за неговата допустимост. Комисията отбелязва, че при необходимост ще предаде Унгария на Съда на ЕС.

Европейската комисия предприе стъпка и от наказателната процедура срещу Унгария, свързана с местния закон за висшето образование.

Законът нарушава правото на ЕС и международното законодателство, и Унгария разполага със срок от един месец, за да приеме необходимите поправки, се посочва в съобщение на комисията.

Според ЕК приетите през април законови промени от парламента в Будапеща са в разрез със свободата за разкриване на бизнес, с правото на образование и с академичната свобода.

Законодателните промени бяха възприети като заплаха за съществуването на Централноевропейския университет, основан и финансиран от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос.

Унгарските власти предприеха кампания срещу Сорос, като наскоро в страната бяха поставени билбордове с внушения срещу него.

Информационна служба на унгарското правителство съобщи вчера, че кампанията ще приключи в събота. / NBOX.BG

loading...

Последни от Свят

Отиди Горе